B2Holding придоби портфейл за €400 млн. от кипърската Bank of Cyprus

Debt purchaseНорвежката компания B2Holding Group ASA, собственик на Агенция за събиране на вземания, придоби портфейл с необслужвани кредити от кипърската Bank of Cyprus Public Company Ltd. с номинална стойност 400 млн. евро, информира купувачът на сайта си.

Сделката се реализира чрез кипърското подразделение на холдинга – създадената през 2017 г. B2Kapital Cyprus, в партньорство с базирания в САЩ фонд – Waterfall Asset Management. Придобитият портфейл е смесен и се състои от необезпечени кредити на физически лица и малки фирми. 

Кипър е сред най-активните пазари за изкупуване на необслужвани заеми в Югоизточна Европа. Към края на 2019 г. необслужваните банкови кредити в страната се оценяват на 6.5 млрд. евро. B2Holding цели да продължи да разраства бизнеса си в страната и да е водещ и надежден партньор в изкупуването и събирането на просрочени кредити, пише в съобщението. “Развитието на изградените от нас платформи в Европа ще е основен фокус на B2Holding през 2020 г. Успешното финализиране на сделката ни в Кипър ще допринесе за постигането на тази наша цел,” коментира Ерик Йонсен, временно изпълняващ длъжността главен изпълнителен директор на норвежкия холдинг.

От есента на миналата година B2Holding си партнира с Waterfall Asset Management за съвместни придобивания на необезпечени портфейли и в скандинавските страни. През декември двете компании се споразумяха да си разпределят инвестиция в портфейл с номинал 68 млн. евро в Швеция, собственост на международна банка с операции в целия скандинавски регион. Портфейлът с просрочени потребителски кредити и плащания по кредитни карти първоначално беше придобит само от норвежкия холдинг. Впоследствие двете компании учредиха смесено дружество, което стана собственик на въпросния портфейл и в което B2Holding остана миноритарен акционер.    

През изминалата година и половина B2Holding и Waterfall Asset Management инвестираха заедно и в два необезпечени портфейла в Гърция. Вижте повече за тези сделки тук. Изкупуванията на кредитни портфейли съвместно с партньори е част от новата стратегическа линия на норвежкия холдинг за увеличаване на активите под управление и дела на приходите от външни услуги.