Потребителите в Европа изпитват все по-голям финансов стрес

Финансовият стрес в Европа се увеличава, след като близо половината (45%) европейци заявяват, че разходите им растат по-бързо от доходите, което влошава качеството им на живот. Това показва новият Европейски доклад за плащанията на потребителите, в който са събрани данни от над 24 хил. потребители от 24 страни.      

MoneyРезултатите от доклада показват, че сметките на домакинствата продължават да се повишават с по-бързи темпове от доходите им, което предизвиква стрес сред тях.  

Потребителите в Европа разчитат все повече на заеми, за да финансират разходите си за живот, става ясно още от изследването. Фактори за изграждането на този навик са натискът от социалните медии, улесненият достъп до бързи кредити и онлайн пазаруването. Над половината от младите хора, които участват в проучването, твърдят, че социалните медии ги карат да потребяват повече от необходимото.    

Потребителите в Европа изпитват затруднения с това да се справят с финансите си в един все по-несигурен свят, алармират авторите на доклада. Културата да живееш назаем е на все по-голяма почит, особено в Централна и Източна Европа, след като все повече домакинства намират по този начин решение на проблема с нарастващите разходи за живот, пише в доклада. Немалко потребители (24%) са принудени да теглят заем или достигат лимитите по кредитните си карти, за да си платят сметките. Това важи с особена сила за младите европейци (18-21 год.), сред които 31% споделят това мнение.    

И докато финансовите предизвикателства в Европа се увеличават, нивото на базовата финансова грамотност спада, особено сред по-младото население, е друг ключов момент в Европейския доклад за плащанията на потребителите. Като цяло потребителите в Европа надценяват финансовото си грамотност. Днес около две-трети от европейците смятат, че имат достатъчна такава. В същото време при тест се оказва, че 37% не разбират основни финансови термини. При по-младите (18-21 год.) този процент е още по-голям – 50%.      

Сред страните, които участват в изследването, Германия, Австрия и Швеция се класират на челни позиции по показателя за цялостно финансово състояние и сигурност на потребителите по отношение на способността им да плащат сметките си в ежедневието и да държат под контрол личните си финанси, докато Гърция, Литва и Полша са на дъното, сочи барометър за финансово състояние, публикуван като част от доклада.   

Макар голяма част (75%) от потребителите в Европа да казват, че все още успяват да спестяват част от месечния си доход, повече от половината респонденти са неудовлетворени от сумата, която успяват да заделят. Около 30% твърдят, че основният им мотив да спестяват е да подсигурят старините си, а 36% смятат, че ще си осигурят добра пенсия предвид способността си да спестяват дългосрочно.