European Payment Report: Все повече компании в Европа приемат забавяне на плащанията от клиенти и трудно погасяват задълженията си

Компаниите в Европа се примиряват със закъснения в плащането от страна на свои контрагенти и самите те бавят по принуда погасяването на задълженията си. Това показва последният European Payment Report (EPR), изследващ бизнес нагласите в 29 държави. Над една трета от запитаните признават, че все по-често плащат по-късно, отколкото самите те биха приели от собствените си клиенти и контрагенти. Над половината биха искали да се разплащат по-бързо, но не вярват, че това е възможно при сегашния икономически климат. Ограничаване на закъснелите плащания би позволило по-големи инвестиции в продукти и разширение на предлаганите услуги, смятат 62% от компаниите. 

Анкетата е направена в периода между ноември 2022 и март 2023 г. сред директорите на 10 556 малки, средни и големи компании от 15 икономически сектора. 

Най-тежко е положението на фирмите във Великобритания, където 54% от анкетираните признават, че бавят плащания, докато в Испания например този дял пада до 33%. Приемането на забавени плащания вече е обичайно във всички сектори. В проучванията от предишни години само някои бяха по-тежко засегнати от забавянето на икономиките и забавените разплащания. Високата инфлация, растящите лихви и разходи за труд правят все по-трудно навременното плащане, дори и да има желание, сочи EPR. 

View BG_European Payment Report_2023 on Beautiful.ai

Общо 53% от европейските компании са склонни да приемат по-дълги срокове за разплащане, отколкото им е комфортно, защото не искат да влошат отношенията си с клиенти и партньори. Най-склонни на това са в строителния сектор (57%), както и в правителствения и публичен сектор (56%), транспорта и логистиката (56%). Освен това почти половината (47%) признават, че през последната година са били принудени да приемат по-дълги срокове на плащания, за да избегнат риска клиентите им да стигнат до банкрут. 

Все повече са малките и средни компании, които искат по-гъвкави условия за плащане. Сред тях 39% са заявили, че са склонни да поискат удължени срокове, докато при едрия бизнес този дял е 35%. Вероятната причина е, че по-малкият бизнес разполага с по-малки финансови буфери и е по-уязвим от трудности в икономическата среда. При искания за удължено разплащане обаче 53% от мениджърите казват, че биха го приели, ако е от големи компании, но са по-малко склонни да се съгласят на същото от малки и средни предприятия. 

Предишни проучвания на EPR показват, че европейските компании отделят средно по 74 работни дни на година, за да се справят със закъснели плащания. Това струва на икономиката EUR 275 млрд. Авторите на доклада коментират, че закъснелите плащания засягат възможността за дългосрочни инвестиции и устойчив растеж, дори възможността да се плаща навреме на служителите.

Още новини четете тук