B2Holding придобива от Алфа Банк портфейл с необслужвани кредити за 3.7 млрд. евро

B2Holding изкупува необслужвани кредитиНорвежката компания за изкупуване на вземания B2Holding, собственик на Агенция за събиране на вземания на вземания ЕАД (АСВ), подписа споразумение с гръцката Alpha Bank за придобиването на портфейл с необслужвани кредити за 3.7 млрд. евро, информира Ройтерс.

Сделката се реализира от дъщерното дружество на B2Holding в Гърция – B2Kapital. Очакванията са тя да бъде финализирана до края на първото тримесечие на 2018 г. Сделката е част от усилията на четвъртата по големина банка в Гърция за намаляване на дела на просрочените й заеми, припомня Ройтерс.

Според информацията цената на придобиването е 90 млн. евро. Към юни 2017 г. необслужваните задължения в портфейла по линия на главничните плащания са за 2 млрд. евро, се казва в съобщение на кредитната институция, цитирано от Ройтерс.

Придобитият от B2Kapital пакет се състои предимно от потребителски кредити – 65% от всички, а останалата част са заеми към малки и микро предприятия.

Големият обем необслужвани кредити създава проблеми на гръцките банки и им пречи да отпускат нови заеми. Съгласно споразумение с Европейската централна банка нивото им трябва да бъде намалено с 40% до края на 2019 г.

Източник: Ройтерс