Виктор Баръмов, “Агенция за събиране на вземания” ЕАД: Расте интересът към индустриални имоти

Интересът към индустриалните имоти в България продължава да расте и пазарът се възстановява след шока от 2020 г. Това коментира Виктор Баръмов, директор „Корпоративни и обезпечени вземания“ в “Агенция за събиране на вземания” ЕАД, част от B2Holding, по време на дискусията „Пазарът на имоти и оценителския бизнес“. Срещата на имотните професионалисти беше организирана от Камарата на професионалните оценители.

Виктор Баръмов обясни, че АСВ разполага с богат пул от разнообразни имоти – както бизнес, така и жилищни, ваканционни и индустриални, което дава по-специфичен поглед върху пазара. Интересът към индустриалните имоти, продавани за удовлетворяване на вземания, е следствие на търсенето на по-големи парцели, включително стари предприятия, чието предназначение да се промени от новия собственик. Друго, което в момента се търси, са площи с подходяща инфраструктура за изграждане на соларни паркове, показват наблюденията на Баръмов.

“На жилищния пазар има тенденция, обусловена от това, че много хора, които са живели и работили в чужбина, се завърнаха в България заради пандемията от Ковид 19. Те търсят относително евтини имоти. От една страна в тях инвестират парите си, тъй като смятат, че инфлацията ги изяжда, а от друга страна искат да имат място, на което да останат в България”, добави директорът “Корпоративни и обезпечени вземания”. Такава тенденция се наблюдава не само в София, а и в много областни градове, включително и в такива, които доскоро са определяни като “западащи” като Видин, Монтана, Враца.

“От една страна инфлацията стимулира купувачите да правят инвестиции, понеже искат да запазят стойността на парите си. От друга страна се притесняват дали няма да им трябва финансова способност за непредвидени разходи, породени от текущата несигурност в геополитически план, коментира още Баръмов.

По наблюдения на АСВ повечето купувачи имат интерес към големите градове с добра инфраструктура, както и към имоти, които са почти готови за ползване. Интерес няма към имоти, нуждаещи се от значителни инвестиции, поради нарастващите цени на строителните материали и услуги. Купувачите избягват и ваканционните имоти.

Виктор Баръмов сподели, че очакванията са високата инфлация и икономическите трудности да увеличат дела на необслужваните заеми в средносрочен план. Така специализираните компании за вземания също ще предлагат повече имоти за продажба на вторичния пазар на проблемни активи.

“Когато не работят, тези активи не произвеждат нищо и нашата роля е в това да ги върнем обратно към живот, за да носят добавена стойност”, отбеляза г-н Баръмов. Той посочи, че разликите между оценките на имотите от външни специализирани оценители и тези, които Агенцията прави впоследствие на база вътрешен бенчмарк, е само около 10%. Баръмов посъветва оценителите да обръщат внимание на спецификите на оценяваните активи и да гледат комплексно върху тях, защото в много от случаите се продава не просто имот, а и работещ бизнес.

Още новини четете тук.