Vienna Initiative: Рекордно ниски нива на необслужваните кредити и повишен риск за банковите активи

Необслужваните кредити в държавите от Централна и Източна Европа продължават да падат до все по-ниски нива, показва последният доклад на Vienna Initiative, който обхваща  втората половина на 2022 г. До момента регионът е показал устойчивост на кризите, отбелязва изследването. Към края на юни 2022 г. средното ниво на необслужвани кредити в ЦИЕ е 2.6%, с 0.5 пункта спад спрямо юни предходната година. Това е знак, че качеството на банковите активи не се влошава, поне засега, въпреки ограничаването на правителствените мерки за подкрепа. Делът на необслужваните кредити е рекордно нисък от световната финансова криза от 2008-2009 г. насам. 

Рисковете обаче остават – особено тенденцията за рязко повишение на лихвите в битка с инфлацията и продължаващата криза с поскъпването на живота. Трябва да се взема предвид и факта, че статистиката за необслужвани кредити не може да отрази незабавно промените заради отлагането във времето – 90 дни, за да се определи кредита като просрочен. Делът на заемите от Етап 2, т.е. тези в риск, се повишават през миналата година (виж графиката). 

Различните движения в нивата на необслужвани кредити и на заеми от Етап 2 отразяват как се увеличава натиска върху качеството на активите. Препоръката към регулатори и банки е да бъдат готови с мерки, ако просрочените заеми започнат да растат. Урокът от досегашния опит показва колко е важно да се действа превантивно, за да се подкрепят кредитополучатели, които са затруднени, но са способни да погасяват заемите си. Важно е също така да се избегне натрупване на необслужвани заеми в активите на банките. 

Като цяло повечето държави от ЦИЕ са взели мерки през последните години, за да подобрят адекватността на провизиите си за необслужвани кредити и навременната продажба на несъбираеми вземания. Прогнозата е настоящата криза да се различава от предишната, тъй като вече могат да се предвидят някои от предизвикателствата пред качеството на банковите активи, които след това се отразяват в необслужвани заеми. От Vienna Initiative съветват банките да наблюдават внимателно секторите, в които компаниите се представят по-зле и е вероятно да имат проблеми с плащанията, за да са готови за ранни намеси. Трябва да имат и планове за действия в случай на повишаване на необслужваните кредити. 

България е сред държавите с по-висок от средния дял на необслужвани банкови кредити – 4.1% към края на юни, понижаващи се като стойност и дял от БВП. Страната ни обаче държи рекорд за намалението им през първата половина на 2022 г. – с 4.7%, наред с Латвия и Румъния. По-новите данни на БНБ показват силно намаление към края на годината – до 2.84% през декември 2022 г. Държавите, които се справят най-добре през първата половина на миналата година, са Естония, Латвия и Литва, а интересното е, че в този период необслужваните заеми намаляват в Украйна. Единствената държава, в която се отчита ръст, е Черна гора. 

Още новини четете тук