Сръбската Агенция за гарантиране на депозити продава портфейл от над 1.8 млрд. евро просрочени вземания

Сръбската Агенция за гарантиране на депозити е обявила покана за продажба на портфейл от 1.82 млрд. евро необслужвани заеми. Това съобщава регионалното издание SeeNews, като цитира съобщение на финансовото министерство. 

Желаещите да закупят от портфейла имат срок до 8 ноември да изпратят писмо за заявен интерес. Крайният срок за необвързващи оферти е 2 декември. Кандидатите ще имат срок до 15 април 2020 г., в който да подадат обвързващите си оферти.

Продажбата на портфейла от просрочени заеми е част от 30-месечния Инструмент за координация на политиката на Сърбия, разработен с Международния валутен фонд (МВФ), коментира финансовият министър Синиша Мали.

„По този начин реализираме активи, които са били затворени с години и това ще позволи връщането им към икономическия поток“, отбелязва Мали.

През февруари сръбското Министерство на финансите продаде портфейл от необслужвани заеми, в който влизаха 240 млн. евро вземания от изпадналите в несъстоятелност Агробанка, Нова Агробанк, Универцал Банка, Привредна Банка Белград и Развойна Банка Войводина. Агенцията за гарантиране на депозити е независима организация, която не получава бюджетно финансиране и такова с публични средства. Статутът й се определя от няколко закона и е напълно отделен от държавата.

Още новини четете тук.