Социални мрежи и онлайн магазини увеличават финансовите затруднения на европейците

Голяма част от европейците не са подготвени за неочаквани разходи и често се налага да вземат пари назаем. Делът на хората, които могат да спестяват всеки месец, се е увеличил на 59%, с 9 пункта над нивото от 2016 г. Едновременно с това нараства броят на тези, на които им се налага да теглят заеми дори за плащане на сметки.

Това показва тазгодишният European Consumer Payment Report. Изследването е направено през септември сред 24 398 респонденти между 18 и 65 години, живеещи в 24 европейски държави. Авторите на проучването посочват, че наблюдават растяща пропаст във финансовите възможности на европейците, насред възхода на икономиката.

За дълъг период от време европейската икономика отбелязва ръст и това увеличава спестяванията на населението, но в същото време и задлъжнялостта, се констатира в доклада.  Ако през 2015 г. свръхзадлъжнели са били 15% от домакинствата, с всяка поредна година делът им се е увеличавал и днес вече са 20% от европейците. Още повече задлъжняват родителите – 27% от тези с деца до 18 години плащат сметки със заеми.

Според резултатите най-големи затруднения за посрещане на разходите имат родителите с деца под 18 години, а 28% от тях често прибягват до заем, за да купят нещо на децата си. Миналата година този дял е бил 25%.

Сред причините за затрудненията са растящият дял на онлайн търговията и натискът на социалните мрежи да се потребява повече. Един на всеки трима (31%) от запитаните се е съгласил с мнението, че онлайн пазаруването го кара да харчи повече. Освен това все повече хора споделят, че социалните мрежи ги подтикват да купуват и потребяват повече, отколкото биха го правили без достъп до тях. Това е валидно за 42% от хората.

Разликите са значителни между отделните държави. Ако във Великобритания делът на хората в дълг заради сметки е 29%, в Естония в това положение са само 12%. Изследователите свързват това с положителната нагласа на естонците към личния им бюджет, каквато е и сред гражданите на другите прибалтийски републики.

Над половината от запитаните европейци са посочили училището като място, от което са научили повече за личните си финанси. Седем от десет родители с деца смятат, че именно в училище малките трябва да научават как се прави личен и семеен бюджет.

Кредитите са предпоставка за ръст, смятат авторите на доклада, което обяснява защо e eстествено хора и компании да заемат повече пари, когато икономиката е в подем. В същото време анализаторите посочват, че системата, в която тези кредити са даденост, трябва да се преработи в услуга на всички въвлечени в нея. Натрупваният ежедневен опит и проучвания показват, че финансовият сектор може да направи повече в подкрепа на финансовите решения, например инициативи за финансова грамотност, добавя той.