Проучване: Финансовото благосъстояние на жените се влошава повече от това на мъжете

Финансовото благосъстояние на жените е по-лошо от това на мъжете и те са по-малко уверени във финансовата си грамотност, показват резултати от European Consumer Payment Report (ECPR). Проучването е направено сред 24 хил. потребители на финансови услуги от цяла Европа. Европейците се борят с удара от високата инфлацията и бързо покачващите се лихви, но покачващите се разходи на живот създават допълнителен натиск върху жените. Неравенството във финансовото благосъстояние между жени и мъже се е задълбочило през миналата година, в сравнение с 2021 г. 

Жените са и по-малко удовлетворени от мъжете по отношение на финансовото си образование и по-рядко са давали правилни отговори на въпроси, свързани с ежедневните последици от инфлацията. Според изследването жените разполагат с по-малко финансови буфери в сравнение с мъжете. На месечна база мъжете спестяват повече, а жените преобладават в групата на хората, които не могат изобщо да заделят пари. В същото време спестяванията за непредвидени ситуации на близо една трета от жените са по-малко от една месечна заплата. При мъжете с толкова малко спестявания разполагат 24% от запитаните. 

Изследването показва значителен ръст на годишна база на мъжете и жените, които споделят, че растящите сметки увеличават негативния ефект върху благосъстоянието им. Тази тенденция е особено видима при жените – 62% отговарят положително на въпроса за влошаването, в сравнение с 54% от мъжете (виж графиката).

Финансовите аспекти остават централна тема на половото неравенство в Европа, коментират авторите на ECPR. Жените са по-притеснени от удара на покачващите се цени върху ежедневните им финанси. 

Сред жените, които в последните години са пропускали да платят една или няколко сметки, над половината са посочили като причина липсата на пари. При мъжете само четирима от десет са пропуснали плащане заради това. И при двата пола делът се покачва спрямо 2021 г. По-голям в сравнение с мъжете е делът на жените, които са направили промени под натиска на инфлацията и покачващите се лихви и на тези, които не вярват, че ще могат да са спокойни финансово след пенсия. 

Въпреки финансовите затруднения, жените са по-малко склонни да искат по-високо от обичайното заплащане. 

В България по данни на Националния статистически институт над 75% от мъжете и жените трудно покриват ежедневните си разходи през последното тримесечие на 2022 г. Увеличението спрямо третото тримесечие е с 1.5 процентни пункта, като 12.3% от запитаните домакинства определят покриването на разходи като “много трудно”. Увеличава се обаче и делът на хората, които могат да покрият ежедневните си разходи и на тези, които не изпитват никакви затруднения. Последните са едва 4% от всички български домакинства. 

Още новини четете тук.