Половото неравенство все още е забележимо при просрочените кредити и в Северна Европа

Сериозна разлика в погасяването на дълговете има между мъжете и жените в Скандинавия, показва тазгодишният доклад Nordic Debt Collection Analysis. Шест от десет длъжници са мъже, сочи проучването, базирано на милиони казуси от Норвегия, Швеция, Дания и Финландия.

Според данните от тази година мнозинството от случаите при събиране на просрочени кредити на домакинствата във всички скандинавски държави включват мъже-длъжници. Скандинавските общества са на челната позиция в намаляването на половото неравенство, се казва в доклада. Според авторите е парадоксално да се види как традиционните роли на мъжа и жената, в които мъжът е отговорен за финансите на домакинството, все още властват сред скандинавските семейства.

Авторите на проучването коментират, че споделянето на разходите с партньора не е безрисково, а вероятността за финансови проблеми и неприятни изненади се увеличава, ако един член на семейството реши да не поема своята част. Според тях равенството на половете трябва да се прилага и в областта на семейните финанси.

При тазгодишното проучване се открояват няколко извода – доверието на потребителите спада в целия Скандинавски регион през 2019 г., като очакванията им са за по-трудни времена занапред. За предпазване домакинствата увеличават спестяванията си, като нивото им в региона е сред най-високите в Еврозоната. Икономическият спад би довел до повече случаи на просрочени задължения, които ще се решават по-трудно, предвид намалените приходи на домакинствата. Засега, разбира се, това е само хипотеза, макар очакванията за икономиката на европейските държави да клонят към негативно развитие в следващите години.

Проучване на Агенция за събиране на вземания (АСВ) показа същите тенденции и в България. В единственото засега изследване на добрия платец резултатите ясно сочат, че жените са по-отговорни и по-редовно погасяват задълженията си от мъжете. Дама, на 30 години, жител на Панагюрище, Пазарджик или Кърджали, с размер на задължението до 10 хил. лв. Това е профилът на добре плащащият клиент, изпаднал в просрочие, показва проучването на АСВ, която е част от B2Holding. Данните са на база над 400 хил. случая за периода 1 януари 2018 – 1 април 2019 г.

Според Асоциацията на колекторските агенции в България лошият платец най-често е около 30-годишен мъж, от град Бургас, който не успява да прецени правилно приходите и разходите си и често взема спонтанни решения.

Според новите данни за Северна Европа по-голяма част от случаите на просрочени вземания във всички скандинавски държави включват мъж-длъжник. Разликата между тях и случаите на жени-длъжници остава стабилна в последните пет години. Най-голямо разминаване по пол има в Норвегия, където над 60% от случаите са с мъже-длъжници. В Дания и Швеция те са 58%, а най-малка е разликата във Финландия – 55% са мъжете в затруднение.

Малкият дял длъжници сред жените се обяснява с по-висок морал в плащанията, поемането на повече риск при мъжете  по-високите им доходи. Освен това мъжете имат по-лесен достъп до кредитиране.

Oще новини четете тук.