Европейският доклад за потребителските плащания: Хората вече са по-уверени във финансовото си благополучие

Debt purchaseВъзможностите за навременно погасяване на плащания на европейските потребители се подобряват, но жените остават по-уязвими от финансови затруднения. Това показва най-новото издание на Европейския  доклад за потребителските плащания (European Consumer Payment Report/ECPR), който отразява проучване сред 20 000 граждани, проведено през януари. 

Положително в доклада е, че мнозина споделят за подобряване на семейните и лични финанси, но немалко остават много притеснени дали ще могат да покриват разходите си с текущите си доходи. 

Най-висока увереност за навременно плащане на сметки и задължения демонстрират потребителите в Испания и Нидерландия. Мъжете продължават да превъзхождат жените по финансово благосъстояние, ако се съди по ECPR. Друг ключов момент в проучването е констатацията, че европейските граждани не поставят като приоритет физическото си здраве поради липса на средства, което се отразява в разходи за евтина храна и намаляване на абонаментите за фитнес и спорт. Това увеличава рисковете за тяхното психично здраве, става ясно от доклада. 

View Intrum_European Consumer Payment Report _BG on Beautiful.ai

Положителното е, че европейците заделят средно 19% от доходите си за спестяване или за намаляване на задлъжнялостта си. Официално в ЕС този дял е 13%, но участниците в изследването показват по-високи резултати. Младите, т.нар. Gen Z, заделят 24%. 

В сравнение с 2023 г. данните от проучването показват позитивно развитие – подобряване на финансовото благосъстояние на домакинствата. Мнозина остават обаче силно притеснени как ще свържат двата края. Общият извод от изследването е, че потребителите са уверени във възможността да плащат сметките си, но финансовото благополучие е нещо повече. Европейските граждани полагат допълнителни усилия и успяват да увеличат бюджетите си; стресът се отразява на психичното здраве, а кризата с увеличените разходи за живот може би започва да показва облекчение.

Очаква се спадът на инфлацията в еврозоната да доведе до намаляване на лихвите и да облекчи финансово потребителите. Прогнозата за икономическия растеж в Европа също се подобрява. Като цяло оптимизмът сред потребителите се увеличава и повечето от участниците в изследването са оптимисти за семейните си и лични финанси. 

Почти две трети (74%) от респондентите са много или в голяма степен уверени във възможността си да плащат месечните си сметки редовно и само 11% се притесняват дали ще могат да ги покриват. Европейските граждани подобряват финансовото си състояние и благодарение на по-добра финансова дисциплина. Седем от 10 запитани са сигурни, че могат да управляват своя бюджет. Данните по отделни държави показват, че най-уверени в способността да покриват задълженията си са жителите на Нидерландия, Испания и Швеция – над 80%. Не така уверени са хората в Гърция, Португалия, Франция и Чехия, където едва под 70% смятат, че няма да имат проблеми с месечните разходи. 

Значителната диференциация в Европа в заплащането между мъже и жени остава. Дамите печелят средно 12.7% по-малко от противоположния пол, според официални данни. Най-голяма е разликата в Естония, където мъжете получават средно 20.5% по-висока заплата. Най-ниска е тя в Румъния и Словения, съответно 3.6% и 3.8%. Това предопределя и повече финансови затруднения и по тази линия и стрес. Освен това, жените изостават от мъжете по отношение на дългосрочните спестявания. 

Независимо от подобряването на своите финансови възможности като цяло, европейците търсят нови източници на доход. Почти половината от участниците в проучването твърдят, че са били ангажирани с допълнителна работа или са генерирали доходи от странични дейности, за да покриват разходите си за живот. В Ирландия и Унгария този дял доближава 60 на сто, докато в Нидерландия е по-малко от една трета. 

На въпрос кое плащане биха пропуснали в случай на затруднение, 39% отговарят, че ще се откажат от вноски по кредитни карти или заеми. Малко повече са съгласни да се лишат от мобилен телефон, а 44% – от вноски за здравна или животозастраховка. Под половината смятат, че не страдат от финансов стрес, но не са толкова уверени в доходите си, за да изключат изпадане в невъзможност да плащат навреме и затъване в дългове. Сходен е делът и на тези, които няма да могат да си позволят нормална ваканция тази година.

Още новини четете тук