Нова IT система извежда АСВ напред в иновациите

Агенция за събиране на вземания (АСВ) внедрява иновативна IT система за анализи на данни. Компанията, която е част от норвежкия B2Holding, е специализирана в изкупуване и управление на лоши заеми и в помощ на основната дейност вече използва системата Qlik Sense, доставена от Balkan Services.

Подобен тип софтуер, обединен под общото име Business Intelligence (BI) правят по-лесно събирането и визуализирането на информация. За внедряването на Qlik Sense в АСВ съобщава и специализираната медия Cio.bg. Прогнозите са глобалният пазар на BI да достигне 34.3 млрд. долара до 2022 г.

„Размерът на компанията стана дотолкова голям, че генерираме десетки милиони различни данни и трябваше да намерим решение, което да ни помогне да ги обработваме и да получаваме резултатите, които биха ни помогнали най-добре да управляваме бизнеса. Затова се насочихме към BI решение“, коментира пред Cio.bg Михаил Георгиев, ръководител отдел „Кредитен риск и репортинг“ в АСВ.

В края на 2017 г. е направен пилотния проект, с който се тестват възможностите за един от основните доклади с база данни, използвани ежедневно. Доставчикът Balkan Services предлага нови опции, което улеснява работата на АСВ и открива нови възможности. В резултат са спестени много време и ресурси, а съставянето на различните справки става напълно автоматично.

Същинската работа по проекта започва през юли 2018 г. Екипите на АСВ и Balkan Services си сътрудничат през цялото време. В началото подготвят бизнес анализ за нуждите на компанията, разглеждат се отделни бизнес процеси и параметри, които да бъдат отразени в платформата. След като се виждат нуждите и процесът на работа се създава и същинската информационна система. Цялостното решение е завършено за около четири месеца и през декември вече е готово. В началото на тази година са направени допълнителни доработки.

Новата система ще бъде внедрена и в дъщерното дружество на АСВ в Румъния. Тя ще бъде напълно огледална на българския вариант, само с няколко малки промени в детайлите с оглед разликите в пазарите на двете държави.  Qlik Sense в България и Румъния ще бъдат напълно независими като IT поддръжка, тъй като и двете са на собствен хардуер. Служителите в двете компании вече могат да следят в реално време общата картина на бизнеса, изпълнението на целите, ефективността на отделни дейности, както и целият процес по събиране на вземания. Т.е. това включва работата от първоначалния контакт до крайния резултат. Данните автоматично се обновяват ежедневно.

За всеки екип има страница, в която да следи собствената си дейност. Генералната обща секция е за всички. BI системата предлага исторически анализи, с които се разглеждат промените във времето и сравнения за различни периоди. Злоупотребата с лични данни е избегната, тъй като достъпът на служителите е според позицията, която заемат в компанията.

„Преди месец финализирахме целия проект и от много скоро използваме BI приложението. Първите отзиви от колегите са, че то дава нови и много по-големи възможности за визуализация и за сравнения на данните“, коментира Михаил Георгиев от АСВ.

Oще новини от сектора четете тук.