Необслужваните бързи кредити са се увеличили значително

CalculationsНеобслужваните заеми в небанковия сектор са се увеличили значително към края на септември 2021 г., показват данни на БНБ. Нарастването им спрямо същия период на 2020 г. е с повече от една четвърт, като увеличението щеше да е още по-голямо, ако добавим и продадените в третото тримесечие необслужвани вземания. 

Дружествата, които отпускат т. нар. бързи кредити стават все по-търсени в периода на пандемията. Техният портфейл е нараснал до близо 3.5 млрд. лв., с почти половин милиард лева повече в сравнение със септември миналата година. Само за третото тримесечие нарастването е със 141.5 млн. лв. 

В същото време необслужваните заеми достигат 8.1%, при 7.4% през септември миналата година. Като абсолютна стойност увеличението е с 58.6 млн. лв., но спрямо юни тази година портфейлът от просрочени вземания е намалял (виж графиката). Основната причина за намалението е продажбата на просрочените вземания към компании, специализирани в управлението и събирането им. Само за периода юли-септември са продадени просрочени кредити на стойност 22.4 млн. лв.

Ако се върнем още назад и направим сравнение с март 2020 г., последният месец преди настъпването на пандемията от COVID-19, ръстът на необслужваните кредити е с 50%.

Паралелно с разрастването на бизнеса се увеличава и печалбата в сектора – с 34% за година, до 372.2 млн. лв. 

Близо 43% от всички отпуснати заеми имат със срок на изплащане над 5 години, но делът им в портфейлите намалява, макар като абсолютна стойност да се увеличават. Най-сериозно е увеличението при най-краткосрочните заеми – тези със срок до една година. Там за година ръстът е с 39.2% спрямо септември 2020 г., като делът им вече надхвърля една четвърт от целия портфейл на дружествата в сектора. Най-много кредити от небанкови компании теглят домакинствата, но в периода на пандемията и бизнесът е увеличил интереса си към тях. При домакинствата ръстът на годишна база е 13%, докато фирмите са изтеглили с 32% повече заеми. 

Потребителските кредити продължават да заемат най-значителен дял от портфейла на компаниите, дори има лек ръст спрямо септември миналата година. Към момента те са 95.2% от всички заеми, с 0.5 процентни пункта над нивата от септември 2020 г. Жилищните кредити са намалели от 1.5% до 1.3%.  

Още новини четете тук.