България все още е сред страните с най-висок дял на лошите кредити

България продължава да е с по-високи нива на лошите банкови кредити в сравнение със средното за ЕС, независимо от ръста на продажбите на портфейли с необслужвани заеми от началото на годината, показват последните актуални данни.

Според статистиката в евросъюза България е на пето място по дял на просрочените кредити – 9.3%. От 28 страни пред нея са Гърция (44.8%), Кипър (34.1%), Португалия (12.1%)и Италия (9.7%).

Като цяло банките в Югоизточна Европа (ЮИЕ) отчитат растяща рентабилност, силен ръст на кредитния портфейл и намаление на лошите заеми през 2017 г., се посочва в годишната класация The SeeNews TOP 100 SEE 2018. Всички страни в региона отчитат спад на необслужваните кредити, благодарение и на активните продажби на портфейли. Най-значим е спадът на просрочените кредити в Румъния и Словения, където нивото им спада съответно до 6.4% и 6%.

Най-активна на пазара е Румъния, която през 2015-2017 г. е продала портфейли с номинална стойност 6.4 млрд. евро, показват данните на международната консултантска компания Делойт. Силен спад на дела на лошите заеми бележи и Албания – с 5.1 процентни пункта до ниво от 13.2% в края на 2017 г. Още по-добре се представя Сърбия със спад от 6 процентни пункта до 11.1% в края на ноември миналата година.

[infogram id=“debt-062018-1h9j6qwze37v6gz?live“]

И от SeeNews констатират сравнително високо ниво на просрочените заеми в България спрямо средното за ЕС – 10.7% в края на 2017 г. Системният риск обаче е смекчен от високата ликвидност в банковата система и от това, че портфейлите са добре провизирани. Благодарение и на активната продажба на портфейли само за няколко месеца ситуацията в България се е подобрила чувствително и към края на юни тази година като „лоши“ са определени 9.3% от кредитите, става ясно още от данните. По информация на Асоциацията на колекторските агенции в България през първото полугодие на 2018 г. са продадени необслужвани заеми за около 585 млн. лева – почти 60% повече спрямо първата половина на 2017 г. Прогнозата на Агенция за събиране на вземания ЕАД (АСВ), част от норвежката B2Holding ASA, е до края на годината пазарът на продажба на задължения да достигне 2 млрд. лв.   

Преди броени дни АСВ придоби портфейл с необслужвани кредити с номинална стойност близо 250 млн. евро от на Уникредит Булбанк – най-голямата сделка за портфейл с просрочени  кредити в историята на страната. Пакетът включва необезпечени и обезпечени заеми на физически лица, малки и средни предприятия и корпоративни клиенти.

Като цяло ЕС отчита устойчива тенденция на спад на лошите кредити до средно 3.6%. Различията обаче в отделните страни-членки остават. В три държави делът на несъбираемите заеми надминава психологическите 10 на сто – Гърция (44.8%), Кипър (34.1%) и Португалия (12.4%). ЕС обаче се представя много по-лошо в сравнение със САЩ и Япония обаче, където делът на лошите кредити е малко над 1%.

Високият дял на необслужвани кредити е основна причина за ниската рентабилност на европейските банки, се посочва в анализ на Европейския парламент. За да се справи с проблема, Европейската комисия и Европейската централна банка предприеха редица мерки и инициативи, сред които и насърчаване на продажбите на необслужвани заеми и стимулирането на вторичния пазар на продажба на дълг.

Пазарът на необслужваните заеми ще бъде една от основните теми на предстоящата шеста годишна конференция „Банките и бизнесът“, организирана от Икономедиа, издател на в. „Капитал“. Форумът ще се проведе на 20 ноември в София хотел Балкан. В конференцията ще участва и регионалният директор за Югоизточна Европа (ЮИЕ) на норвежката компания за изкупуване на вземания B2Holding (собственик на  Агенция за събиране на вземания ЕАД) – Георгиос Христофору. Вижте повече подробности тук.