Лошите кредити в България намаляват

Лошите кредити в България са паднали до 8.5% към края на септември, показват данните на БНБ. Само три месеца по-рано нивото на необслужвани заеми беше 9.3%, което нареди страната на пето място в ЕС.

Подобрението в тримесечието юни-септември най-вероятно идва от продадени големи портфейли лоши кредити, което изчиства балансите в банковата система. Стойността на просрочените дългове е 7.4 млрд. лв. в края  на деветмесечието. Това идва на фона на ръст в кредитирането, като само за три месеца са предоставени заеми за общо 2.7 млрд. лв.

Тенденцията е много добра и ако се запази, към края на тази година лошите заеми като дял от всички ще паднат още повече. В края на миналата година просрочените кредити бяха повече от 10% за България. По данни на Асоциацията на колекторските агенции в България през първото полугодие на тази година са сключени сделки за около 585 млн. лв. необслужвани заеми.

Според статистиката на БНБ заемите с най-голямо просрочие са на стойност 4.9 млрд. лв. Това са кредитите с над 180 дни забавяне в плащането. За сравнение – в края на първото полугодие те са били 5.2 млрд. лв. Към септември 2.1 млрд. лв. са с просрочие до 90 дни или са квалифицирани като рискови.

По последните налични данни България най-вероятно ще изпревари Италия (9.7% лоши заеми към юни) и ще се доближи до съседна Румъния (6.4%). В северната ни съседка причина за спада са големите сделки за продажба на лоши заеми, с което банките изчистват балансите си. Средното ниво лоши кредити в ЕС е 3.6% към първото полугодие, като най-зле е положението в Гърция, Кипър и Португалия.

Пазарът на просрочени задължения ще бъде тема на конференцията „Банките и бизнесът“, организирана на 20 ноември от „Икономедиа“, издател на в. „Капитал“. В конференцията ще участва и регионалният директор за Югоизточна Европа (ЮИЕ) на норвежката компания за изкупуване на вземания B2Holding (собственик на  Агенция за събиране на вземания ЕАД) – Георгиос Христофору. Вижте повече подробности тук.