Как роботизираните процеси ни помагат да бъдем още по-гъвкави и ефективни

Да бъдеш ефективен и адаптивен е ключово умение за всеки бизнес. В сектора на събиране на вземания, където ситуацията може да се промени за кратко, а обработката на информация е крайъгълен камък за успех, това е още по-важно.

В партньорство с консултантски компании, специализирани в дигитална трансформация, в АСВ внедрихме технологични решения, базирани на т. нар. Robotic Process Automation (RPA). Целта – подкрепа на успешното развитие на компанията посредством custom-made разработки за оптимизиране на оперативните процеси. Имплементирането на роботи пести ресурс, минимизира грешки и оптимизира дейности, подобрява се качеството на данните и се повишава събираемостта. 

Екипът, работещ по RPA проектите в АСВ, разказва повече за софтуерните роботи:  

Kолко автоматизирани процеса поддържа АСВ в момента и какъв е ефектът от тяхното действие?

В момента имаме около 10 напълно роботизирани процеса, разпределени в различни отдели на компанията. Още от първото внедряване наблюдаваме значително спестяване на време и ресурс всеки ден. Потенциалът на роботите е наистина огромен.

Какво трябва да знаем за внедряването на RPA?

Всяка компания трябва да идентифицира правилните процеси за автоматизация и да повери разработката им на професионален външен партньор. Също така е важно служителите да разберат, че роботите няма да изземат работата им – по-скоро ще ги освободят от досадните задачи и ще разкрият потенциал за бъдещо кариерно развитие в по-стратегически и ценни области.

Разкажете ни повече за вашия опит с RPA.

Първата ни среща със софтуерни роботи беше през 2018 г. на технологична конференция. Внедрихме първите два робота в АСВ през 2020 г. От позицията на времето и опита можем да кажем, че направихме изключително разумна инвестиция. Роботите са незаменими в някои от най-важните и ресурсоемки дейности в нашата компания. Продължаваме да идентифицираме още полезни ниши за имплементиране на по-сложни роботизирани процеси и да отделяме бюджет за нови роботи всяка година.

Внедряването на RPA не само опростява операциите, но и води до нова ера на ефективност и гъвкавост на бизнеса. Нашият собствен опит доказва, че това е стратегическа инвестиция, която ще изведе АСВ до нови висоти в бързата и надеждна обработка на огромни масиви данни, оптимизирано изпълнение на повтарящи се ресурсоемки процеси и ефективно приложение на цялостния потенциал на компанията. 

За RPA през погледа и опита на един от партньорите ни – Next Consult, може да прочетете 👉 ТУК