Германия и Австрия са държавите с най-високо финансово благосъстояние в Европа

Висока инфлация и нови кризи по света заплашват възстановяването. Около това се обединяват главните притеснения на хората от ЕС, според изследването Financial Wellbeing Barometer. Към момента на обобщение на изводите, руската инвазия в Украйна силно замъглява краткосрочните прогнози за европейската икономика, се казва в доклада.

Най-добре представящите откъм благосъстояние държави са Германия, Австрия и Швейцария. Австрия е на първо място, като все пак има леко влошаване спрямо 2020 г. В Германия влошаването е по-голямо и така двете страни си разменят първото и второто място. България не е включена в изследването. 

Първото място на Австрия се дължи на устойчивите доходи, с които разполагат домакинствата, заедно с трайно висока финансова грамотност, като например умения да се набелязват важни финансови условия. Подобно е положението и в Германия – и там високите разполагаеми доходи извеждат страната напред, въпреки политическата несигурност и растящата инфлация. 

През 2021 г. се вижда лека промяна в способността на хората по държави да спестяват за бъдещето. В Швейцария прогнозите бяха, че потребителите ще движат възстановяването, харчейки натрупаните в кризата спестявания. Проучването показва друго – увеличава се делът на хората в страната, които спестяват всеки месец. От държавите в Централна и Източна Европа най-добро е представянето на Чехия (виж графиката). Въпреки сравнително ниските разполагаеми доходи в страната, 79% от хората никога не са закъснявали с плащането на сметките си през последните 12 месеца. За сравнение – средният дял в Европа е 68%. Още преди Чешката централна банка да повиши лихвите през февруари на 4.5%, чехите старателно спестяват – 40% заделят близо 10% от дохода си настрани всеки месец. 

View Intrum_Financial Wellbeing barometer_BG on Beautiful.ai

 

В Южна Европа финансовото благосъстояние не е много добро. Пандемията от COVID-19 спря пътуванията и бизнеса на местата за настаняване, с което се задълбочи вече съществуващата задлъжнялост и финансова нестабилност на домакинствата в Италия, Испания и Гърция. Година по-късно Италия, Испания и Португалия показват подобрение на финансовото благосъстояние, но за много хора кризата продължава. В Гърция се притесняват от бавното възстановяване. След десетилетие на икономическа и финансова криза, хората там са с най-лошото финансово състояние сред държавите, участващи в проучването. Там са и на дъното по възможност да си плащат сметките навреме, като непосредствено преди тях са хората в Унгария. 

Любопитно е, че по отношение на финансовата грамотност гърците са много по-напред – на 9-та позиция, изкачвайки се с две места спрямо 2020 г. Най-грамотни и образовани финансово са хората във Финландия, Швеция и Ирландия, а най-зле – в Белгия, Италия и Франция.

Още новини четете тук.