Финансовите резултати на B2Holding надминават прогнозите за първото тримесечие

Норвежкият B2Holding, собственик на “Агенция за събиране на вземания” ЕАД, завършва първото тримесечие на годината с приходи и събрани вземания над първоначалните прогнози. Това показва отчетът на един от най-големите холдинги в Европа, занимаващи се с управление на просрочени вземания. Приходите за периода от януари до края на март са 69.7 млн. евро, а събраните вземания са 118.10 млрд. евро, при добри нива на продажба на имоти, отбелязват от компанията. 

 

Показателят cash EBITDA е 90.86 млн. евро. Нетната печалба е 9.44 млн. евро, което прави 0.02 евро на акция. Финансовият резултат е намалял в сравнение с първото тримесечие на 2021 г., когато B2Holding отчита 12.65 млн. евро печалба или 0.03 евро на акция. 

 

View BG_B2Holding Q1_2022 Results on Beautiful.ai

 

Много добро е представянето на B2Holding в Югоизточна Европа. За първото тримесечие приходите са нараснали с 14% до 11.48 млн. евро, а печалбата преди данъци е с 34% ръст (виж графиката). Намаление има в оставащите за събиране вземания, както и в направените инвестиции в нови портфейли. Разходите за събиране в региона обаче са по-ниски, отколкото са били през първото тримесечие на миналата година – ако тогава те са 30%, сега са паднали на 27%.

B2Holding е инвестирал 23.26 млн. евро в нови портфейли през първото тримесечие на тази година. Всички придобити портфейли са необезпечени, като 43% са по рамкови споразумения. Оставащите за събиране вземания на Групата са 1.82 млрд. евро към края на март, от които 79% по необезпечени портфейли. 

Транзакциите на необслужвани кредити продължават да бъдат във възходяща посока от края на 2021 г. и през първото тримесечие на тази, с увеличение на пазарните обеми, стойности и сделки. 

“Първото тримесечие беше още един добър период с представяне над очакванията както при обезпечените, така и при необезпечените вземания. По отношение на инвестициите се придържахме към дисциплиниран подход. Наблюдавайки значително подобрение на пазара с нарастваща активност и по-голямо предлагане на портфейли, гледаме напред с оптимизъм”, коментира Ерик Йонсен, главен изпълнителен директор на B2Holding.

Още новини четете тук.