Европейските компании очакват увеличение на забавените плащания

Негативни сигнали, свързани с навременното плащане на задължения, идват от бизнеса в цяла Европа, сочи последният European Payment Report, който отразява изследване на нагласите от 29 европейски държави в периода от 31 януари до 5 април.

Сред тенденциите са повишение на загубите от просрочени задължения, забавени плащания между бизнеса и по-висок дългов риск. Покачващото се ниво на загуби от лоши кредити идва след няколко години на намаляването им, маркирайки вероятността да е премината точка на преобръщане, се отбелязва в доклада. Четири от десет запитани смятат, че страната им вече е в рецесия или ще влезе в такава следващите две години. Според проучването за 18% от компаниите усещането е, че икономиката на страната, в която работят, вече е в цикъл на спад.

Средно по 2.31% е загубата от лоши дългове на компаниите за миналата година, при 1.7% за 2017 г. Според 16% през тази година ще се увеличи риска при длъжниците, докато само 9% виждат тенденция за намаляването му. През миналата година средните срокове на разплащане са се качили на 40 дни, при 34 дни в предходната година.

В Италия и Гърция бизнесът вече вижда рецесия, докато в Австрия и Германия са оптимисти – според работещите там спад няма да има в следващите пет години. В останалите държави отговорите са различни, но преобладават тези, които смятат, че рецесията вече е факт или ще стане до пет и по-малко години. Близо половината компании планират да намаляват разходите си, а над една трета смятат да са по-внимателни при използването на дълг. Има и такива с различно виждане – за 29% сега е времето да увеличат дейностите си по продажби като компенсация на потенциален спад. Всеки трима от десет отговаря, че планира мерки за обезпечаване на плащанията от клиенти. Само 17% нямат намерение да вземат каквито и да е мерки в това отношение.

[infogram id=“intrum_epr-1hzj4okrogj32pw?live“]

Oще новини четете тук.