Европейците вече изпитват финансови трудности и се готвят за просрочени плащания

През следващите 12 месеца страховете на мнозина европейци са свързани с пропускане на навременното плащане на сметки. Това показва последният European Consumer Payment Report (ECPR), който отразява настроенията сред над 24 хил. души от 24 държави в Европа. Според изследването 80% от тях се притесняват от растящите цени на ежедневни потребителски стоки и на енергийните източници. 

Потребителското доверие в Европа е паднало до ново дъно, мнозина променят навиците си за харчене, а трима от десет запитани признават, че трудно свързват двата края и очакват през следващата година да пропуснат плащане на една или повече сметки. Приблизително толкова са и хората, които вече са пропуснали плащане през изминалата година. 

View ENG_European Consumer Payment Report (1) on Beautiful.ai

Авторите на доклада отбелязват, че след години на ниска инфлация и разхлабена монетарна политика, покачващите се цени и растящите лихви са направили европейските потребители силно песимистични за бъдещето. Много от тях, които са останали сравнително незасегнати от пандемията, сега усещат последиците. Ценовият шок ще има значително влияние върху навиците за харчене, увеличавайки риска от просрочване на задължения с нисък приоритет. 

Според проучването над 40% от хората биха забавили или отказали плащане по поръчки от онлайн магазини. Близо четвърт ще се откажат да си платят интернета, почти колкото са хората, които ще пропуснат сметката за телефон. Едва 7% смятат, че при трудности ще пропуснат вноска за ипотека или наем (виж графиката). Промяната на навиците е засегнала вече над половината европейци – 60% казват, че вече са променили харченето на пари. Най-често се намалява храненето навън, което влияе лошо на ресторантьорския сектор и всички, свързани с отдих – едва възстановяващи се от кризата с COVID-19. По-младите потребители също усещат трудности и са по-склонни да използват различни продукти на принципа “купи сега, плати после”, за да посрещат разходите си. 

Макар правителствата да успокояват, че инфлацията е временна, над половината европейци смятат, че тя ще се задържи още години. Трима от десет запитани споделят, че скоро ще поискат повишение на заплащането, за да се справят с увеличените разходи. Сред семействата с малки деца този дял нараства до 41%. 

Резултатите за повишаващи се затруднения с плащанията са потвърдени и от данните на Европейският банков надзор (European Banking Authority), които показват увеличение в дела на заемите от Етап 2 – потенциално проблемни. Това вещае по-голям брой просрочени плащания в бъдеще, отбелязват от ECPR. 

Още новини четете тук