Ernst & Young: Необслужваните заеми ще растат, кредитирането ще бъде ограничено

Необслужваните кредити в еврозоната ще се увеличат, а банковото кредитиране ще отбележи много слабо повишение в отделни сегменти, докато в други ще спадне за пръв път от години. Това предвижда консултантската компания Ernst&Young в годишната си икономическа прогноза за икономиките на еврозоната. Програмите за правителствена подкрепа, прилагани по време на пандемията от COVID-19, ще ограничат ръста на необслужваните корпоративни кредити поне в краткосрочен план. Според прогнозата загубите от заеми е вероятно да се увеличат, но ще останат под нивата от времето на глобалната финансова криза. 

Според анализа през тази година кредитирането в еврозоната ще се свие с 1.8% след 4.6% ръст през 2022 г. Докладът на E&Y прогнозира ръст от едва 0.5% на ипотечните заеми през тази година, след 4.9% повишение през 2022 г. Причините са растящите разходи за живот и затегнатите критерии за отпускане. За следващите години очакванията са ръстът да се върне – до 1.9% през 2024 и 2.5% през 2025 г. 

По-слабата икономика на еврозоната е възможно да предизвика увеличаване на обезценките при всички видове заеми, но от E&Y не очакват значителен ръст – със сигурност загубите няма да са колкото при последната дългова криза в Европа. Според доклада загубите от заеми в еврозоната ще нараснат с 2.6% тази година, при 2.2% през 2021 г. и през идните години слабият ръст ще продължи (виж графиката). За сравнение – пикът на кредитните загуби е бил през 2013 година, когато е надхвърлил 8%.

 

Затягането на условията, регулациите, приети след глобалната финансова криза и критериите за отпускане на заеми ще означава, че длъжниците с ипотечни кредити е по-добре да свикнат с по-високи лихви, отбелязват от E&Y. Спестяванията, натрупани от домакинствата по време на пандемията, вероятно ще помогнат за смекчаване на ефекта от намалени приходи и загубата на работни места. 

Омар Али от екипа на консултантската компания коментира, че европейските домакинства, бизнесът и банките вече са тръгнали по пътя на възстановяването от най-лошата част на пандемията, когато започна войната в Украйна. С това пазарите се изправиха пред нова вълна икономически предизвикателства. Според него ако войната не ескалира, спадът ще е краткотраен, а през 2024-2025 г. ще има възстановяване. 

По данни на Eurostat през 2021 г. европейците са отделяли 25% от месечните си разходи за поддържане на дома – ипотека или наем, отопление, водоснабдяване. Данни за 2022 г. все още няма, но най-вероятно този дял ще е по-висок заради поскъпналите енергоносители, както и растящите лихви по ипотеки и наеми. 

Още новини четете тук.