Една пета от българите се затрудняват да плащат сметките си навреме

Близо 21% от българите имат проблем да плащат навреме сметките си, показва проучване на Евростат. България и Румъния отново са държавите в целия ЕС на първи позиции по показател материални затруднения, като северната ни съседка е почти на нивото на Гърция – близо 17 на сто.

Резултатите не са неочаквани – от години балканските държави имат проблеми с ниските доходи и трудното излизане от икономическата криза.

На този фон не е изненада сравнително високия дял лоши заеми, в сравнение със Западна и Северна Европа. Просрочените вземания още повече задълбочават финансовите проблеми и наличността на ликвидни средства и у кредитори, и у длъжници.

Според резултатите над една пета от живеещите в България страдат от сериозни материални затруднения, като освен с плащането на сметки имат проблеми с посрещане на неочаквани разходи, да поддържат дома си достатъчно топъл, да се хранят пълноценно, да си позволяват едноседмична почивка извън дома и да притежават пералня, автомобил, телефон, телевизор.

На другия полюс са Швеция, Люксембург и Холандия, а сред бившите социалистически държави най-добре се представя Чехия – едва 3%. Средното ниво за целия ЕС е 6.2%. Пикът е бил през 2012 г., когато почти 10% от населението на ЕС е живяло с лишения и затруднения да покрива навреме разходите си. В някои държави обаче има повишение в последната година – сред тях са Финландия, Великобритания, Дания. България отбелязва най-голямото понижение за последната година – от 30% през 2017 г. на 20.9% в края на миналата година.

Най-засегнати от материалните трудности са домакинствата от един човек – 9.1% от тях. По-лошо е положението на самотните родители – 13.2% от домакинствата, съставени от един възрастен и едно или повече деца са в тежко финансово положение. Като цяло семействата с деца са по-застрашени от материални трудности – в такива са били 5.7% от домакинствата с поне двама възрастни и едно или повече деца. За сравнение – едва 4.4% от семействата без деца живеят в лишения.

Още новини четете тук.