Deloitte: Бумът на пазара на имоти може да предизвика ръст на необслужваните заеми

Горещият пазар на жилищните имоти и ръстът на ипотечните заеми носят риск от увеличение на необслужваните заеми в Европа, предупреждават от консултантската компания Deloitte в доклад, базиран на данни от Европейската централна банка. 

Пазарът на имоти, най-вече жилищните, се развива бурно в пандемията от COVID-19. Цените на апартаментите и къщите се повишиха в резултат на нарасналото търсене на повече пространство у дома заради карантините и пренасянето на офиса вкъщи. В съчетание с ниските основни лихви, това би могло да доведе до балон на пазара на имоти, което носи риск за качеството на кредитните портфейли, става ясно от доклада. 

В момента необслужваните заеми в Европа са на най-ниското си ниво за последното десетилетие, но някои банкери предупреждават, че може да има скрити признаци за влошено качество на активите като например дела на просрочените заеми от т. нар. Етап 2 – заеми с увеличен кредитен риск. През първото тримесечие на тази година делът им е 9%, което е с 2 процентни пункта над нивото през същия период на 2020 г. С изтичането на мораториума върху плащането на кредити и намаляващата държавна подкрепа заемите от Етап 2 и тези, които са необслужвани (Етап 3), може да се увеличат. За да се справят с просрочията в бъдеще, европейските банки може да се наложи да коригират моделите си за заделяне на провизии така, че да покриват очакваните по-високи загуби от кредитиране, смятат от Deloitte. 

Според данни на Eurostat през второто тримесечие на 2021 г. цените на жилищните имоти са се повишили с 6.8% в еврозоната и със 7.3% в ЕС в сравнение със същия период на 2020 г. Това е най-голямото повишение в еврозоната от четвъртото тримесечие на 2006 г. насам, а за ЕС ръстът е невиждан от 3-тото тримесечие на 2007 г. насам. В България също се отчита значително повишение, но на определени типове имоти – апартаменти в големи градове, както и селски къщи в някои райони, подходящи за “дигитални номади”. Средното повишение на цените в България е над 9%, по данни на Eurostat (виж графиката). 

Мерките, въведени по време на пандемията, може да създадат предпоставка за балон на пазара на имоти в някои европейски държави, отбелязват от Deloitte. Наскоро ръководителят на надзора в ЕЦБ Андреа Енриа отбеляза, че следят “много внимателно натрупването на рискове в балансите на банките”. Той предупреди, че ЕЦБ също така вижда “натрупване” на слабости в някои държави. Енриа добавя, че макар броят на необслужваните кредити все още да е благоприятен, качеството на активите, които банките държат, се влошава и текущите прогнози за броя им може да са твърде оптимистични в сегашния контекст. Според него освобождаването от провизии трябва да бъде предпазливо. 

От Deloitte все пак успокояват, че сега банките са по-подготвени за реакция в сравнение с кризата от 2007-2008 г. заради по-високи капиталови изисквания, наложени от регулаторите. Също така те са натрупали извънредни провизии през 2020 г. в резултат на пандемията, но предпазливостта остава от съществено значение в несигурните времена. 

Още новини четете тук.