Банките в региона усилено изчистват лошите заеми

Портфейл

Банките в региона на Югоизточна Европа (ЮИЕ) активно изчистват балансите си от лоши вземания, показват множеството сделки за значителни по големина портфейли, сключени в последните месеци.

В началото на годината B2Holding, собственик на Агенция за събиране на вземания (АСВ), придоби портфейл с номинал 800 млн. евро необслужвани заеми в Хърватия. Покупката е направена в джойнт-венчър партньорство между норвежкия холдинг и DDM Group, а продавач е Heta Asset Resolution. Портфейлът е от обезпечени корпоративни заеми. Очаква се разрешението на регулаторите по сделката да приключи най-късно във второто тримесечие на годината.

В края на ноември гръцката Алфа банк продаде корпоративни заеми с номинал 1 млрд. евро на консорциум от фондове, ръководен от Apollo Global Management и International Finance Corp. Необслужваните кредити са на малки и средни компании, предимно обезпечени с недвижими имоти. Стойността на придобиването беше обявена на 33.6% от номинала или 337 млн. евро.

Преди дни румънската Patria Bank обяви, че е продала портфейл от 106 млн. евро по номинал лоши заеми на Kruk Group. Продажбата е на две части, като първата е прехвърлена през октомври. Трансферът е за 52 млн. евро номинал, необезпечени потребителски заеми. През януари е прехвърлена и втората част от 54 млн. евро обезпечени потребителски и корпоративни вземания.

В Румъния като цяло пазарът на необслужвани заеми изпреварва доста държави от ЮИЕ – голямото „чистене“ на лоши кредити беше през 2017 г., когато са сключени сделки за 2.1 млрд. евро необслужвани заеми, съобщава Seenews.com. Миналата година стойността им падна до едва 1 млрд. евро.

„Значителното намаление на продадените лоши кредити през 2018 г. е резултат от спада в обема на необслужваните заеми и законодателни промени. Очакванията са понижението да продължи и през тази година, с оглед настоящата ситуация, в която лошите заеми в балансите на банките са около 3-4 млрд. евро, приблизително колкото е извънбалансовият размер“, коментира пред Seenews Раду Димитреску, партньор в Delloite Romania.

Последните данни за лошите кредити в ЕС са към края на юни и показват средно брутно ниво от 3.4% за всички банки в съюза. В България към края на септември просрочените кредити са били 8.5%.

През октомври B2Holding се договори с гръцката Eurobank, собственик на българската Пощенска банка, да придобие необслужвани кредити с номинал от близо 2 млрд. евро. Малко по-рано беше сключено споразумение между АСВ, българското поделение на холдинга, и Уникредит Булбанк за портфейл от близо 250 млн. евро необслужвани заеми – най-големият портфейл, изкупуван някога в българския банков сектор. През септември холдингът купи просрочени заеми на стойност 47 млн. евро от чешката Moneta Money Bank.

В началото на годината гръцката NBG обяви, че ще продаде необслужвани заеми на обща стойност 1.6 млрд. евро, пакетирани в портфейл под името Symbol. В него са включени корпоративни кредити на малки и средни предприятия. Друг портфейл от необезпечени заеми на физически лица също е готов за продажба. Той е с номинал 700 млн. евро, като се очаква двете сделки да приключат през първата половина на тази година. Друга гръцка банка – Piraeos, ще предложи пакет необезпечени потребителски заеми с номинал 400 млн. евро, наречен Iris. С подобен размер е и друг портфейл на банката, наречен Nemo. В него са обединени просрочени кредити на компании от корабоплаването.

Интересна е ситуацията и в Сърбия, където прочистването на портфейлите е особено динамично, макар и без знакови големи сделки от последните месеци. Нивото на лошите заеми в страната е по-ниско от това в България и се приближава до средното за ЕС. Към септември 2018 г. делът им е 6.4% от всички кредити, при 9.8% в края на 2017 г., показват данни на Националната банка на Сърбия. По-голямата част (43%) са корпоративни и само 30% са на домакинствата, останалите са класифицирани като „Други“. Като стойност лошите кредити в Сърбия са 1.2 млрд. денара.

В периода март 2017 – март 2018 г. Сърбия отбеляза най-силния спад на лоши заеми в региона на Централна и Югоизточна Европа. Намалението беше със 7.6 процентни пункта, до 9.2%.

Лошите заеми в ЕС сe превърнаха в отличителна черта за съюза, коментира Сабине Лаутеншлегер, член на изпълнителния борд на Европейската централна банка по време на 14-тата среща на банковите регулатори Азия-Тихоокеански регион, проведена преди дни в Австралия.

„Банките носят тежко бреме. Необслужваните кредити изискват специални грижи и ангажират управленски ресурс. Също така те носят висок риск от загуби, допълнително провизиране, затваряне на капитал и се отразяват върху кредитирането. Техният ефект върху кредитирането е това, което прави просрочените заеми проблем, надхвърлящ банковия сектор“, обясни Лаутеншлегер.

Oще новини четете тук.