Банките в еврозоната вече дават кредити по-трудно

Банките в еврозоната са затегнали изискванията за кредитиране през третото тримесечие, показва последното проучване на Европейската централна банка (ECB). To e проведено сред 153 банки в периода от 16 септември до 4 октомври. По-голяма част от финансовите институции са заявили, че са затегнали допълнително кредитните стандарти за отпускане на заеми и кредитни линии за предприятия. Малко са тези, които са декларирали, че са улеснили отпускането. 

Няколко фактора оказват влияние върху затягането – забавянето на икономиката и растящите страхове от рецесия, рискове, свързани с икономическите перспективи, специфични фактори, свързани с определена индустрия или положението на компаниите, както и намаляващата толерантност към риска. Цената на финансирането и балансите на банките също съдействат за затягането в еврозоната. За четвъртото тримесечие, т.е. до края на тази година, очакванията са за още едно значително завишение на критериите за отпускане на корпоративни заеми. 

View BG_Euro area bank lending on Beautiful.ai

Търсенето на фирмени кредити се е увеличило през третото тримесечие, въпреки очакването на банките за слабо понижение. Търсенето се движи от нуждите за оборотен капитал и запаси, в ситуация на покачващи се производствени разходи, намалено търсене и презастраховане заради очаквани проблеми с веригите на доставки. Прогнозата на банкерите е търсенето на кредити да намалее слабо в последните месеци на тази година, а стандартите да се затегнат както за жилищните заеми, така и за потребителските. 

През третото тримесечие търсенето на заеми от страна на домакинствата за покупка на жилище е намаляло с 42% – най-силният спад от първото тримесечие на 2012 г. насам, като изключим периодите на пандемия. По-слаб е спадът в търсенето на потребителски кредити, който последва пет последователни месеца на ръст. Като причина за спада в търсенето се посочват покачващите се лихви, потребителското доверие и перспективите пред имотния пазар.

Още новини четете тук