B2Holding увеличава печалбата си в края на юни

Норвежкият B2Holding, собственик на “Агенция за събиране на вземания” ЕАД, е увеличил печалбата си през второто тримесечие на годината. Холдингът публикува финансовите си резултати, от които става ясно, че събраните вземания, включително по джойнт-венчър партньорства, са надминали първоначалните прогнози.

Нетната печалба на холдинга е 17.74 млн. EUR, със 17% ръст спрямо второто тримесечие на 2021 г. За цялото първо полугодие повишението на печалбата е с 8 на сто, до 30.77 млн. EUR.

През второто тримесечие B2Holding е инвестирал 77.75 млн. EUR в покупката на портфейли. Всички придобити портфейли са били необезпечени, а 20% от тях са по рамкови споразумения. Към края на юни оставащите за събиране вземания са 20.4 млрд. EUR.

Нетните приходи за периода се равняват на 76.87 млн. EUR, показателят cash EBITDA – на 97.52 млн. EUR, a продажбите на недвижими имоти са нараснали с 44% до 10.58 млн. EUR.

View BG_B2Holding Q2_2022 Results on Beautiful.ai

B2Holding има стабилна основа за бъдещ ръст, коментират от холдинга. Силната структура на финансиране на Групата и левъриджа осигуряват стабилност и гъвкавост. Сделките с необслужвани кредити продължават с растящ тренд, при увеличение на пазарните обеми.

“Продължихме позитивния тренд през второто тримесечие със силна събираемост и стабилни резултати. Продажбите на имоти също продължиха и достигнахме 80% от таргета, заложен за цялата година. От капиталова гледна точка приключихме сделката с PIMCO и приключихме разширението на револвиращата кредитна линия, което ни осигурява допълнителен капитал за нови инвестиции. С инвестиран и договорен капитал на стойност над 138.5 млн. EUR за 2022 г., вече надминаваме обемите, които придобихме за цялата 2021 г. Навлизайки във втората половина на годината сме в добра позиция, за да извлечем ползи от сезонно по-активният пазар с добро предлагане на портфейли”, коментира Ерик Йонсен главен изпълнителен директор на B2Holding.

Още новини четете тук