B2Holding ще изкупи от UniCredit просрочени вземания за 25 млн. евро в Босна и Хрецеговина

Поделението на банковата група UniCredit в Босна и Херцеговина ще продаде необслужвани кредити за 24.5 млн. евро на B2Kapital, част от норвежкия B2Holding, съобщиха от дружеството. UniCredit и базираното в хърватската столица Загреб B2Kapital вече са подписали споразумение за прехвърлянето на лошите кредити.

Портфейлът е съставен от просрочени вземания с различен срок, обезпечени и необезпечени. Те са на двете босненски поделения на UniCredit – базираното в Баня Лука и това в Мостар. Длъжниците са корпоративни местни клиенти, предимно малки и средни компании. Сделката е част от стратегията на италианската група за намаляване на експозицията от необслужвани кредити. Очаква се положителното й влияние да се отрази в отчетите за третото тримесечие на тази година.

B2Holding e една от най-големите европейски финансови групи, занимаваща се с изкупуване, управление и събиране на просрочени вземания на банки и корпоративни клиенти. Холдингът има поделения в 23 европейски държави и представителства в още три. Сред поделенията е българската Агенция за събиране на вземания (АСВ), един от най-големите участници на българския пазар.

В Западните Балкани B2Holding също е представен в почти всички държави, включително през джойнт-венчър партньорството си с швейцарската DDM Group. В началото на годината двамата партньори придобиха портфейл за 800 млн. евро необслужвани заеми в Хърватия. Благодарение на засилените продажби на просрочени вземания, лошите кредити в региона на целия Балкански полуостров намаляват значително последните години.

В Босна и Херцеговина необслужваните заеми в банковия сектор са 8.2% към края на март, с 0.3 процентни пункта намаление спрямо декември. В Хърватия те са 9.5%, което все още е доста високо ниво, но спадът спрямо септември миналата година е 0.7 процентни пункта.