B2Holding отчита силни оперативни резултати

Норвежкият B2Holding, собственик на Агенция за събиране на вземания, продължава да отчита  ръст на оперативните си резултати.

През третото тримесечие на 2018 г. печалбата от основна дейност преди лихви, данъци, обезценки и амортизации, достига рекордните 778 млн. норвежки крони (80.14 млн. евро) или 65% ръст в сравнение със същия период на 2017 г. Оперативната печалба след приспадане на обезценките и амортизациите се покачва с 46% за година до 38.12 млн. евро, а нетната – с 40 на сто до 16.4 млн. евро.

Инвестициите на норвежкия холдинг през третото тримесечие на годината надхвърлят 100 млн. евро и са използвани основно за придобиването на добре диверсифицирани по класове портфейли с необслужвани кредити предимно в Северна и Западна Европа. През първите девет месеца на годината B2Holding е придобила портфейли с номинална стойност около 489 млн. евро. За последните 12 месеца стойността на закупените от норвежката компания пакети надхвърля 690 млн. евро, което е 108% увеличение на годишна база. По този начин общата стойност на придобитите дългове нараства с 69% до 2.12 млрд. евро.

Групата отчита стабилен оперативен паричен поток, в резултат на събирането на придобити просрочени заеми като допълнение към 175 млн. евро на разположение за инвестиции. Това дава възможност на холдинга да се възползва от благоприятната ситуация на пазара, като инвестира и генерира висока възвращаемост.

Наскоро B2Holding Group придоби лицензи за финансова компания в Норвегия и за небанкова финансова институция в Румъния. Това позволява на групата да изкупува на тези пазари както лоши кредити, така и непросрочени плащания от всички финансови институции, включително банки.

Oще за резултатите и инвестициите на B2Holding вижте тук.