B2Holding придобива портфейл за 124 млн. евро в Румъния

АСВ
B2Holding развива дейност в Румъния чрез АСВ

Норвежката B2Holding, собственик на Агенция за събиране на вземания на вземания ЕАД (АСВ), се споразумя с румънската Banca Transilvania за придобиването на портфейл с необслужвани кредити за 124 млн. евро, информира компанията на сайта си.

Сделката се реализира от B2 Kapital Portfolio Management SRL, дъщерно дружество на B2Holding в Румъния. Очакванията са тя да бъде финализирана през второто тримесечие на 2018 г. Придобитият пакет е смесен и включва общо 3300 потребителски и корпоративни необезпечени и обезпечени кредити с номинална стойност 124 млн. евро.

„Придобиването на портфейла е още една важна крачка за развитието и растежа на бизнеса ни в Румъния“, коментира Олаф Дален Зал,  главен изпълнителен директор на B2Holding.

Banca Transilvania е водеща в Румъния в банкирането на дребно и кредитите за малки и средни предприятия.

B2Holding развива дейност в Румъния и чрез българското си дъщерно дружество АСВ. През 2016 г. собственикът на АСВ придоби в съседната страна портфейл с необслужвани ипотечни кредити с номинална стойност 370 млн. евро. Портфейлът се състоеше от 6800 заема, обезпечени с недвижимо имущество. Продавач беше най-голямата банка по активи в Румъния – Banca Comerciala Romana (BCR), част от австрийската Erste Group. B2Holding си партнира в сделката с друга водеща компания за изкупуване на дългове.