B2Holding повишава значително резултатите си в Югоизточна Европа през първото тримесечие на 2021 г.

B2H в ЮИЕБългария, Румъния, Гърция и Кипър са привлекли над 15% от инвестициите  на норвежкия холдинг в просрочени кредити за периода

Норвежкият B2Holding, представен в България от Агенция за събиране на вземания ЕАД, регистрира осезаем ръст на финансовите си резултати от дейността в Югоизточна Европа (ЮИЕ), а регионът остава приоритетен за холдинга за инвестиции в портфейли с необслужвани кредити. Това показват резултатите на компанията за първото тримесечие на 2021 г.  

През първите три месеца на годината B2Holding е вложила 3 млн.в придобиване на нови портфейли с просрочени вземания в България, Румъния, Гърция и Кипър. По размер на направените инвестиции единствено Северна Европа изпреварва региона на България – там инвестициите в нови портфейли достигат13 млн. за януари-март. Като цяло холдингът е вложил по-малко в изкупуване на проблемни заеми в сравнение с първото тримесечие на 2020 г., но ЮИЕ е регионът, в който има най-малък спад на инвестициите (виж графиката). 

 

Първото тримесечие показа силно представяне, с по-добро от очакваната събираемост както на необезпечените, така и на обезпечените вземания. Радвам се да видя, че нашите стратегически инициативи показват резултати”, коментира Ерик Йонсен, главен изпълнителен директор на B2Holding. По думите му при необезпечените вземания представянето на холдинга е по-добро от последните прогнози. По време на пандемията Северна Европа и Полша са показали устойчивост, а няколко държави от Централна и Югоизточна Европа също показват по-добро представяне докато ограничителните мерки в икономиките постепенно се вдигат, посочва Йонсен. 

B2Holding вижда добри перспективи на пазара за изкупуване на необслужвани вземания през тази и следващата година. Дори за момента сделките да са по-малко в сравнение с предходни години, вече има признаци за повишаваща се активност и от ръководството на холдинга очакват пазарът да е по-интензивен през втората половина на годината и през следващата 2022 г. “В добра позиция сме да бъдем активна част от пазара на изкупуване на просрочени вземания, който очакваме да предостави атрактивни възможности в бъдеще”, коментира Йонсен. 

В периода от януари до края на март ЮИЕ е генерирала10.5 млн. приходи на B2Holding, което е 16% ръст на годишна база. Оперативната печалба в региона е нараснала пет пъти до 2.8 млн.

Още за финансовите резултати на B2Holding през първото тримесечие четете тук.

Пълната презентация можете да намерите на сайта на холдинга тук