B2Holding купува портфейл за 800 млн. евро в Хърватия

Норвежкият B2Holding, част от който е Агенция за събиране на вземания (АСВ), придоби портфейл от близо 800 млн. евро необслужвани заеми в Хърватия. Продавач е HETA Asset Resolution. От  страна на купувача е джойнт-венчър партньорство с равно участие между B2Holding и DDM Group.

Необслужваните вземания са обезпечени корпоративни заеми. Това е поредната голяма сделка за норвежкия холдинг в Югоизточна Европа. През октомври B2Holding се договори с гръцката Eurobank, собственик на българската Пощенска банка, да придобие необслужвани кредити с номинал от близо 2 млрд. евро. Малко по-рано беше сключено споразумение между АСВ, българското поделение на холдинга, и Уникредит Булбанк за портфейл от близо 250 млн. евро необслужвани заеми – най-големият портфейл, изкупуван някога в българския банков сектор. През септември холдингът купи просрочени заеми на стойност 47 млн. евро от чешката Moneta Money Bank.

Последната сделка е тази за Хърватия, като се очаква след регулаторно одобрение тя да приключи до края на първото или най-късно през второто тримесечие на годината. Портфолиото от необслужвани заеми ще се обработва от джойнт-венчъра между B2Holding и DDM Group, съвместно с B2Kapital Croatia, хърватското поделение на норвежката компания. Парите за придобиването са осигурени от свободните парични средства и краткосрочно банково финансиране, което може да се ползва при нужда.

„Съвместната инвестиционната структура е важен крайъгълен камък за развитието на хърватското ни поделение B2Kapital и потвърждава интереса на B2Holding за придобиване на портфейли на хърватския пазар. Структурата предпоставя бъдещ растеж за B2Holding и развитие в региона на Централна Европа, докато едновременно с това разширява базата на активите ни и повишава приходите от бизнеса с необслужвани заеми“, коментира Олаф Дален Зал, изпълнителен директор на B2Holding. Макар сделката да е под прага за регулаторно обявяване, B2Holding взе решение да я разкрие, в съответствие със стремежа си за пълна прозрачност в джойнт-венчър партньорството.

Четете още новини от сектора на изкупуване на вземания тук.