Норвежкият B2Holding купи българска компания за събиране на вземания

b2holding-kupi-asvФинансовият концерн придобива 100% от бизнеса на АСВ в България и в Румъния

Една от големите колекторски компании на българския пазар – „Агенция за събиране на вземания“ (АСВ), вече има нов чуждестранен собственик. От 9 юни акционерният капитал на дружеството е изцяло притежание на норвежкия финансов концерн B2Holding. Сделката, чиято цена не се съобщава, включва и дъщерната компания на АСВ за събиране на междуфирмени задължения в България Smart Collect, както и румънския бизнес на групата, който работи под бранда D.C.A. Придобиването е осъществено през холандското подразделение на B2Holding – Ultіmо Nеthеrlаndѕ.

Прехвърлянето на акциите вече е вписано в Търговския регистър. От публикуваната там информация става ясно, че досегашните собственици и създатели на българската компания – Мартин Деспов и Нина Станчева, ще продължат да управляват местния бизнес поне за още три години. За 2015 г. АСВ има приходи за над 10 млн. лв., а печалбата е над 3.5 млн. лв. Купувачът има 115.2 млн. евро приходи за 2015 г., нетна печалба от 21.2 млн. евро и портфейл вземания от над 3 млрд. евро.

Желание за сделка

„От известно време търсехме инвеститор, който да подкрепи растежа ни“, разказва Деспов. Същевременно по думите му от около около година – година и половина норвежката компания, която има амбиции за експанзия в региона, също е оглеждала възможностите за придобивания. На Балканския полуостров B2Holding вече има поделения в Сърбия и Черна гора, както и в Хърватия и в Словения. Норвежката група, която вече има подразделения в общо 12 страни в Европа, е работила и Румъния, където е придобивала портфейли от просрочени вземания, но не е имала свое дружество в страната.

Българският пазар също е интересен и има потенциал за силен растеж в сектора, смятат от скандинавската група. „Банките в България преминават през процес на прочистване на балансите си и на продажба на портфейли от необслужвани вземания, а това е област, в която ние имаме богат опит, особено след финансовата криза в скандинавските страни през 90-те години на миналия век“, обясни изпълнителният директор на B2Holding Олаф Дален Цаал пред „Капитал Daily“.

Планове за растеж

Норвежкият мениджър казва, че за момента плановете за развитие на българската компания ще останат фокусирани върху основния й бизнес – придобиване на портфейли от вземания. „В бъдеще бихме могли да разгледаме възможностите за предлагане и на други продукти на българския пазар, като например събиране на просрочени вземания за трети страни или дейности по финансиране“, посочва Цаал.

Разширяването на портфейла от придобити вземания ще е и основният начин, по който норвежката група възнамерява да разширява присъствието си в страната. Засега други покупки на компании на местния пазар не се предвиждат.

По думите на Деспов до момента българската група е закупила портфейли от вземания за над 150 млн. евро, главно от банки и телекомуникационни компании. „Става въпрос за над 300 хил. отделни случая, от които 99% са ритейл вземания“, обяснява мениджърът. Той отбелязва още, че част от интересите на B2Holding са насочени към придобиването и на обезпечени портфейли от вземания предимно към юридически лица, така че това е и една от посоките, в които АСВ ще развива дейността си в бъдеще. „В България има практика в последните три години да се продават такива портфейли“, допълва той.

Очакванията са с разширяването на дейността екипът също да расте, посочва Деспов. Към момента АСВ има 140 служители в България и 40 в Румъния. Прогнозите за финансовите резултати също са оптимистични – за 30-40% ръст и на приходите, и на печалбата за 2016 г.

Източник: Капитал