B2Holding увеличи приходите си от Югоизточна Европа с 22% за година

Норвежкият B2Holding, собственик на “Агенция за събиране на вземания” ЕАД, подобрява финансовите резултати и представянето си по повечето показатели в региона на Югоизточна Европа (ЮИЕ), показва отчетът на холдинга за първото тримесечие на 2022 година.

Ръст на годишна база има в общите приходи, както и тези от придобити портфейли, а запазването на непроменено ниво на разходите по събиране е помогнало за повишение на печалбата преди облагане. В сравнение с първото тримесечие на 2021 г., през същия период на тази придобитите нови портфейли с просрочени вземания са намалели. За следващите месеци прогнозата е тенденцията да се обърне. В доклада си мениджърите на B2Holding отбелязват, че от края на 2021 г. и през първото тримесечие на тази сделките с необслужвани кредити (NPL) в сектора се увеличават.

През първото тримесечие групата е инвестирала общо 23.5 млн. евро в нови портфейли в цяла Европа, а 68.8 млн. евро са плануваните инвестиции по рамкови споразумения за тази година. През първите три месеца на годината преобладават покупките на необезпечени вземания по потребителски банкови заеми.

За разлика от първото тримесечие на миналата година, през тази холдингът е на печалба от придобитите портфейли – общо за групата и конкретно в ЮИЕ. В края на март 2021 г. нетният резултат по този показател в региона е бил малко над 2 млн. евро загуба, а сега е близо 0.9 млн. евро печалба. Брутните събрани вземания в Югоизточна Европа са предимно от необезпечени портфейли. Тенденцията е обратна само в Централна Европа – там повечето приходи са от обезпечени вземания, а в Западна Европа разликата е много малка (виж графиката).

 

При представянето на резултатите си холдингът обяви, че те са надминали първоначалните прогнози. Събраните обезпечени вземания за първото тримесечие са 23.9 млн. евро, което е 151% над предварителните очаквания. При необезпечените вземания резултатът е 102% от прогнозираното. 

Засега фактори като инфлацията и несигурността, свързана с войната в Украйна, не са оказали значителен ефект върху представянето на холдинга. В средносрочен и дългосрочен план тези тенденции е много вероятно да доведат до увеличение в предлагането на необезпечени вземания, а B2Holding e в добра позиция да играе важна роля в развитието на пазара, посочват от холдинга. 

България е сред държавите с висока инфлация и по последни данни на НСИ през април поскъпването е било 14.4% на годишна база. Международни проучвания показват, че високата инфлация води до затруднение при обслужването на кредити, като най-засегнати са държавите с развиваща се икономика. 

Още новини четете тук.