АСВ отчита рекордна събираемост през 2019 г. и запазва водещи позиции на пазара

АСВ логоЕдна от големите компании в изкупуването на вземания в България – Агенция за събиране на вземания ЕАД (АСВ), част от норвежката B2Holding, повишава значително своята ефективност през 2019 г., като постига най-високата събираемост в своята десетгодишна история, показва одитираният индивидуален отчет на дружеството.

През изминалата година АСВ събира вземания за над 62 млн. лв. по придобитите от нея портфейли, което е абсолютен рекорд, 51% повече спрямо 2018 г. и почти четири пъти над обема от 2016 г. Събираемостта е ключов показател за продуктивността на компанията.

Активите на АСВ през 2019 г. също растат – с над 10 на сто до малко над 130 млн. лв., става ясно още от отчета. Реализираните от АСВ приходи остават малко под нивото от предходната година – 26.1 млн. лв. Компанията приключва годината със счетоводна загуба в размер на – 1.25 млн. лв., заради еднократно отписване в обезпечените портфейли в средата на годината. Отрицателният резултат се компенсира многократно от постигнатата през предходните 6 години печалба в размер на близо 30 млн. лв. Също така през миналата година АСВ реализира оперативна печалба от над 4.3 млн. лв.

Амбициите ни по отношение на финансовите резултати, разбира се, са много по-големи, но основната ни цел през миналата година беше да изградим по-висока ефективност и ефикасност. Постигнатата рекордна събираемост по притежаваните от нас портфейли е атестат, че сме се справили с тази задача. Вярваме, че по този начин сме още по-конкурентноспособни и ще продължим да сме сред лидерите на пазара”, коментира Димитър Бончев, изпълнителен директор на АСВ.

 

Дигитализация на пълни обороти

Автоматизирането на процесите и системите вътре в компанията и на предоставяните услуги на клиенти e другото ключово направление, в което АСВ инвестира през 2019 г. “Технологиите и дигитализацията бяха топ приоритет за нас през изминалата година и продължават да бъдат и през тази. В условията на епидемия от COVID-19 това е критично важно за непрекъснатостта, функционалността и конкурентоспособността на бизнеса ни, при това не само в България, но и в рамките на цялата група”, добавя Димитър Бончев.

През изминалата година АСВ реализира няколко успешни дигитални проекта. Компанията е и единствена засега в сектора с онлайн платформа, през която клиентите на компанията могат да изплащат просрочените си задължения от разстояние, лесно и удобно, с възможност да се самообслужват изцяло. В периода на карантината точно в рамките на платформата всеки клиент, засегнат от COVID-19, можеше да подаде заявление за разсрочване и отлагане на погасителните си вноски, което беше по инициатива на самата АСВ и на практика социалният принос на дружеството към обществото в условията на безпрецедентна криза. Компанията е в процес на внедряване на различни нови техологии, с което цели да подобри обслужването на клиентите и да помогне за разрешаването на сложните казуси в отношенията с потребителите. “Технологиите намаляват разходите ни за събиране. Дигитализацията ни помогна и да съхраним дейността на компанията по време на карантината, както и да пренесем успешно голяма част от работата ни в хоум офиса, като по този начин защитихме здравето и осигурихме безопасността на колегите. Работим по още няколко интересни проекта и мисля, че отново ще бъдем сред първите, които ще представят подобни иновации в сектора”, каза още изпълнителният директор на АСВ.

Усещане за вълна от необслужвани кредити

Очакванията за тази и следващата година са свързани с повишаване на дела на необслужваните кредити, което е предпоставка за нов бизнес за компаниите за изкупуване на вземания. Съвсем наскоро председателят на надзорния съвет на Европейската централна банка Андреа Енрия прогнозира 1.4 трлн. лоши кредити в интервю за германския всекидневник Handlesblatt и предупреди, че банките трябва да се подготвят за настъпващата вълна. Към момента официалните данни все още не индикират за проблеми. В България секторът дори отчете спад на необслужваните кредити през второто тримесечие на годината, но това по-скоро е свързано с временния мораториум върху плащането на кредитите, въведен официално с налагането на карантината през пролетта и с продължителност до март 2021 г. По-ясна картина ще има вероятно през първата половина на следващата година. “В компанията съм от самото начало. За 10 години се превърнахме от малък играч във водеща в сектора. Оставаме сред големите, доверени и надеждни партньори  на банките и небанковите финансови институции в сделките им за продажба на необслужвани кредити, прогнозите за които единодушно са, че ще растат, а някои дори предвиждат обема им да надхвърли този, генериран от кризата през 2009 г.”, заяви Димитър Бончев.    

Към края на 2019 г. за АСВ работят 260 служители, което съставлява малко над 10% от общия брой заети в целия B2Holding, който оперира на 20 европейски пазара. Норвежкият холдинг е в топ 10 в бизнеса с изкупуване на дългове в Европа.

Четете още новини на theagency.bg.